Sisältö ja ulkoasu tekevät verkkosivun

student-849816_640Verkkosivut koostuvat muodosta ja sisällöstä. Kun yrityksesi verkkosivuston sisältö alkaa olla viimeistelyä vaille, on aika ryhtyä pohtimaan verkkosivujen ulkoasua.

Yritykselläsi on useita vaihtoehtoja verkkosivujen ulkoasun suunnittelemiseksi:

  • Voit ostaa verkkosivujen suunnittelutyön yrityksen ulkopuolelta.
  • Voit suunnitella verkkosivut itse.
  • Voit käyttää valmista standardipohjaa.
  • Kotisivukoneen kaltaiset työkalut helpottavat sivuston rakentamista.
  • Voit käyttää sisällönhallintajärjestelmää ja sen valmiita sivupohjia.

Halvimmat ratkaisut ovat maksuttomia — jos taas tilaat yksilöllisen ilmeen verkkosivuille, kertyy suunnittelutyölle todennäköisesti hintaa tuhansia euroja. Hintahaitari on siis suuri. Aloitteenleva yrittäjä, ammatinharjoittaja tai mikroyritys päätyy todennäköisesti halvempiin vaihtoehtoihin.

Minimibudjetilla liikkeellä olevat yrittäjät saattavat suunnitella sivuston ulkoasun itse. En kuitenkaan suosittele tähän ryhtymistä, sillä kelvollisia sivupohjia saa ladattua netistä ilmaiseksi. Usein ilmaisten sivupohjien suunnittelijat kuitenkin edellyttävät, että sivun alalaidassa säilytetään linkki suunnittelijan omalle verkkosivulle.

Valmiin sivupohjan käyttäminen edellyttää perustietoja html-kielestä. Html-kielen avulla sivuston tekstisisältö ja ulkoasu yhdistetään. Tekstiin liitetään ohjeet, joiden avulla Internet-selainohjelmisto osaa näyttää osan tekstistä otsikkoina, osan leipätekstinä, huolehtia kirjasinkoosta, sijoittaa kuvat paikoilleen ja asettaa palstanleveyden oikeaksi.

Valmiin sivupohjan ja sisällön yhdistäminen ei onneksi vaadi suurta html-osaamista. Yksinkertaisen sivuston pystyttämiseen tarvittavat perustiedot oppii vaikkapa verkossa julkaistujen oppaiden avulla jopa muutamassa tunnissa.

Internetissä on runsaasti sivustoja, joilta voit  löytää nettisivuston pohjaksi sopivan teematiedoston. Ilmaista sivupohjaa voit lähteä etsimään esimerkiksi seuraavilta sivustoilta:

Standardipohja ei tietenkään ole uniikki. Samanlainen pohja saattaa olla käytössä kymmenillä yrityksillä eri puolilla maailmaa. Pienelle yritykselle tästä ei varmasti ole minkäänlaista haittaa, sillä  asiakkaasi tuskin ovat törmänneet samaan sivupohjaan aikaisemmin.

Vähänkin laajempaa sivustoa rakennettaessa käsin koodaamisen rajat tulevat kuitenkin nopeasti vastaan. Koska päivittäminen on hankalaa, sivuston sisältö pääsee helposti vanhentumaan. Siksi kannattaa harkita jonkin maksuttoman, avoimeen lähdekoodiin perustuvan sisällönhallintajärjestelmän käyttämistä.

Myös sisällönhallintajärjestelmää käytettäessä voit hankkia sivustolle uniikin ilmeen, kierrättää valmiita ratkaisuja tai suunnitella ilmeen itse. Pienen tai aloittelevan yrityksen kannattaa mielestäni tyytyä standardiratkaisuun — pyörää on turha keksiä uudestaan.

Ainutlaatuisen ja yksilöllisen vaikutelman luominen onnistuu nimittäin myös yksilöllisen sisällön avulla. Kun muistat kertoa mitä myyt, missä myyt ja miksi kannattaa tulla asiakkaaksesi, on sivustosi varmasti riittävän ainutlaatuinen ja yksilöllinen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *